Yaşam savunucuları, ekolojistler ve iklim aktivistleri olarak 5 Eylül Dünya Amazon Günü’nde, her zamankinden daha büyük bir tehlike içerisinde olan dünyanın en büyük yağmur ormanı Amazonlar için Perşembe akşam saat 7’de Kadıköy Bahariye’de Süreyya Operası’nın önünde buluştuk.
Sıfır Gelecek, Yokoluş İsyanı ve Kuzey Ormanları Savunması çağrısıyla; haftalardır süren yangınlarla, ne insana ne de ormana yaşam hakkı tanımayan yağmacıların dört bir yandan saldırısı altında olan, dünyadaki yaşamın en büyük hazinelerinden ve iklim krizi çağında kolektif geleceğimizin önemli teminatlarından biri olan Amazonlar için basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasının tam metnini aşağıda bulabilirsiniz:
Amazonlar için Harekete Geçme Zamanı!
Dünyanın en büyük yağmur ormanı Amazonlar’da dev yangınlar sürerken, yaşamı savunanlar dünyanın dört bir yanında Amazon Ormanları için ayağa kalkıyor!
Yağmur ormanları dünyadaki bitki ve hayvan türlerinin %10’unu barındırıyor. Gezegenin en geniş çaplı yağmur ormanlarının bulunduğu Amazonlar, aynı zamanda küresel ısınmaya karşı dünyanın en önemli can simidi durumunda. Binlerce bitki ve hayvan türüne ve bir milyon yerliye ev sahipliği yapan Amazonlar, “dünyanın akciğerleri” olarak niteleniyor ve binlerce yıl içinde oluşan büyük miktarlarda karbondioksidi tutuyor.
Amazon Havzası’nın yüzde 60’ı Brezilya topraklarında. 2018 yılı içinde Amazon Biyomu’nun Brezilya kısmında dakikada iki futbol sahası büyüklüğünde alan yok oldu. Resmi rakamlara göre, Brezilya’da 1 Ocak 2019’dan bu yana 93 bin orman yangını çıktı. Bu, 2010’dan beri kaydedilen en büyük sayı.
Brezilya’nın bu Ocak ayında göreve gelen yeni başkanı Jair Bolsonaro daha önce, Amazon Ormanları’nın korunmasının Brezilya’nın ekonomik kalkınmasının önünde bir engel olduğunu, toprağın verimsiz kullanıldığını ve yerlilerin çok fazla hakka sahip olduğunu dile getirmişti.
Uzmanlara göre Amazon yangınlarının en büyük nedeni, büyükbaş hayvancılık faaliyetleri için ağaçları kestikten sonra köklerini yakarak araziyi tarlaya dönüştürme işlemi. Bu bağlamda büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, arazi tıraşlamanın ve yangınların en önemli nedeni. Ve Brezilya dünyanın bir numaralı sığır eti ihracatçısı.
Amazonlar’ın on yıllardır gayrimeşru yollarla ‘temizlenmesi’nin ardında soya fasulyesi çiftçileri, büyük baş hayvan yetiştiricileri ile altın ve diğer maden tesislerini işletenler var. Bolsonaro’nun göreve gelmesinden sonra, Amazon’ların en iyi korunan kısımlarını oluşturan yerlilerin yaşadığı bölgeler bile kerestecilik, çiftçilik ve madenciliğin büyük baskısı altında kalmaya başladı. Amazonlar’da ormansızlaşma artık tavan yapmış durumda. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla Brezilya Amazonu’ndaki yangınlarda yüzde 111 arttı.
Diğer yandan Amazon yerlileri de, ağaçlarını kesmeye gelenlere ve yağmacılara karşı da sürekli olarak nöbet tutuyor.
İklim krizine karşı önemli küresel mevzilerimizden olan dünyanın en önemli ekosistemi Amazon Ormanları’nın her koşulda korunmasını, Amazonları yakan yağmacıları Brezilya içinde ve dışındaki suç ortaklarının durdurulmasını ve teşhir edilmesini, Amazon halklarının tüm haklarına saygı gösterilmesini talep ediyoruz!
Ayrıca Türkiye 2018 yılında Brezilya’dan 500 milyon dolardan fazla büyükbaş hayvan ve 600 milyon dolardan fazla soya fasulyesi ithalatı gerçekleştirdi. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği ve soya çiftçiliği, Brezilya ve Amazon’daki ormansızlaşmanın en önemli sebepleridir. Türkiye hükümetini, bunun bir parçası olmamaya ve ormansızlaşmaya sebep olan ithalatları durdurmaya çağırıyoruz!