loader image

Ciner Grup bünyesinde faaliyet gösteren Habertürk’ün Beyoğlu’nda yer alan binası önüne giderek üzerinde “Gerçeği Söyle” yazılı pembe tekne ile bir eylem gerçekleştirdik.

Elimizde bu sefer onların bize okumaya dayattığı iklim krizini görmezden gelen ve fosil yakıt endüstrisini destekleyen manşetler yerine gelecekten gelen manşetlerin yer aldığı gazeteler vardı.

Manşetlerde ise “Dünya’daki son altın madeninin ihalesi de Türkiye’de gerçekleşti”, “Grönland’a göç etmek için çekilen piyangoyu Türkiye’den otomotiv sanayi yöneticisi aile kazandı”, “Survivor’ın yeni çekimleri obruk cenneti haline gelen Konya’da yapılacak”, “Paniğe gerek yok! Dünya’da hala 30 tane ağaç var” başlıkları…

Çağrımız yalnızca Habertürk’e değil CNN Türk, Sabah ve ATV’nin yer aldığı iklim krizini görmezden gelen ve fosil yakıt endüstrisinin ateşini harlamaya devam eden bütün medya kuruluşlarına.

Habertürk CNNTürk TV ve Sabah/ATV yönetimlerine,

Gerçeği söyle! Aynı Gemide değiliz…

İklim krizi hepimizin sorunu. Seller, orman yangınları, fırtınalar, kuraklık gibi felaketler yurttaşları evlerinden, işlerinden, canlarından ederken, bu olayların insan eliyle doğanın tahrip edilmesinin bir sonucu olduğunu gizliyorsunuz. Hem yurttaşların haber alma hakkını ihlal ediyorsunuz, hem de geleceğimizi karartan doğa tahribatına suç ortağı oluyorsunuz. Gezegenimiz 6. Kitlesel yok oluşa sürüklenirken, iklim krizinden daha önemli bir gündem konusu yok! Fosil yakıtlar yerin altında bırakılmadıkça küresel hava sıcaklıklarındaki artış 2030’da 1.5 derecenin üzerine çıkacak. İklim krizini yok saymanız bu konudaki cehaletinizden kaynaklanmıyor. Krizin sorumluları olan fosil yakıt şirketleriyle ortak çıkarlarınız apaçık ortada. Artık gerçeği söyleyin: Medyayı da fosil yakıtlar karartıyor!

HaberTürk

Habertürk’ün de mensubu olduğu Ciner Grubu’nun geçmişte Çayırhan’da, şu anda Silopi’de işlettiği ve gelecekte Konya Ilgın’da işletmeyi planladığı termik santrallerin halkın tarım alanlarını nasıl gasp ederek ele geçirmeye çalıştığını, itiraz eden köylülerin jandarma tarafından engellendiğini haber yapın.

CNN Türk

CNNTürk’ün de bünyesinde yer aldığı Demirören’in enerji sektöründeki Milangaz şirketi sözde çevredostu LPG, otogaz ve tüpgaz satmakta. Shell & Turcas, Petrol Ofisi, Lukoil, Total ve BP firmaları ile toptan satış anlaşması var. İklim krizi gittikçe derinleşirken, sera gazı emisyonları ve servetiniz birlikte artıyor.

Sabah-ATV

Artvin’de barındırdığı 125 endemik bitkiyle koruma alanı olan Hatila Milli Parkı sınırları içinde maden arama ruhsatları Sabah ve Atv’ye sahip olan (Turkuvaz Medya) Zirve Holding ortaklığında Artvin Maden İşletmeleri’ne verildi. Cerattepe’lilerin 25 yıldır süren mücadelesini haber yapın. Hatila Vadisi’ndeki yaban keçisi, sansar, porsuk gibi memelilerinin, yırtıcı kuşların ve ünlü Hopa engereğinin yaşam alanlarının tehlike altında olduğunu haber yapın. Bizim geleceğimizin vadideki ladin, göknar, sarıçam ağaçlarının geleceğine bağlı olduğu gerçeğini haber yapın.

  • İklim krizi hakkında gerçeği söyleyin;  İklim acil durumu ilan edin ve haberlerinizi buna göre şekillendirin
  • İklim krizinin öneminin farkında çevre muhabirleri işe alın.
  • İklim krizine sebep olan fosil yakıt, madencilik, enerji şirketlerinin reklamlarını yayımlamayın veya haber adı altında propaganda ile desteklemeyin.
  • Türkiye’nin 2015’te imzaladığı ancak politikacıların meclisten bir türlü meclisten geçiremediği Paris İklim Anlaşmasının uygulanması için siyasi aktörlere baskı yapın